dilluns, 11 de maig del 2015

Pau Vidal, lingüista, escriptor i traductor

Novel·la negra

La novel·la negra és un gènere literari dins el policíac que fa referència a característiques de la vida dels anys vint del segle XX, en què es va fer servir per a la nova tendència de la novel·la detectivesca de l'època a causa del seu culte a la violència, el sarcasme i el ritme trepidant de l'acció, i que es va estendre a la corresponent escola originadora del thriller, als escriptors d'aquesta i també als protagonistes d'aquesta mena de ficció (fonamentalment detectius privats).

Principals autos de novel·la negra:

- Joseph Tompson Shaw
- Dashiell Hammett
- Raoul Whitfield
- Horace McCoy
- Paul Cain

http://ca.wikipedia.org/wiki/Novel%C2%B7la_negra

Alguns fragments

" En aplicació de l'estratègia preparada durant el viatge, em vaig presentar com a agent de assegurances i li vaig ensenyar durant una mil·lèsima de segon uns quants fulls timbrats, sense donar-li temps a reconeixe-hi el nom d'una companyia estrangera del ram automobilístic."

"Corresponia a un dipòsit de vehicles de la Guàrdia Urbana, on jo ja havia estat unes quantes vegades. Com a víctima de robatori. Víctima propiciatòria, hauria de dir."

"Però en aquell entorn pirinenc, en efecte, els normals eren ells, i nosaltres els despistats que buscàvem amb la mirada una base d'operacions per començar l'estratègia. Que es reduïa a una sola cosa, d'altra banda: entrevistar-nos amb el responsable de la distribució d'aigua potable."


"El pla era senzill. Només havia de colar-me al recinte, enfilar-me a la piscina on remenen aquella aigua tant bruta i omplir una ampolleta de plàstic."

Personatges:

Miquel Camiller: Protagonista de la novel·la d'Aigua Bruta. Viu amb la seva àvia. És filòleg i detectiu. Té 30 anys. 
Padrina: L'àvia d'en Miquel. Viuen junts. És molt gran i el seu llenguatge és bàsicament balear. 
Richi: Amic d'en Miquel. L'ajuda a complementar la feina d'en Coromines amb el seu vocabulari.
Juli: Treballa com a becària d'en Miquel i vesteix de forma molt estrafolària segons el protagonista. Acaba ajudant a en Miquel amb la investigació.



1 comentari: