dilluns, 19 de gener del 2015

Complex d'Èdip

El complex d'Èdip és una malaltia psicològica descoberta per Sigmund Freud.
Tracta que els nens d'entre 3 i 6 anys (edat en que el nen comença el desenvolupament psicològic) desenvolupen un conjunt de sentiments i emocions d'amor i desig sexual cap a la mare i odi cap al pare, però el nen es sent culpable perquè sap que eliminar el pare no està gens bé. 
En el cas de la nena aquesta malaltia se'n diu Complex d'Electra. 

Aquesta malaltia rep aquest nom perquè Sigmund Freud va fer referència al mite grec d'Èdip. 
Abans de que Èdip tingues que néixer, els pares van voler consular a l'oracle de Delfos i aquest els va advertir de que el nen s'enamoraria de la mare i mataria al pare. Així va ser que quan la criatura va néixer el seu pare va demanar a un servent fidel que el matés, però aquest davant la situació el va anar a abandonar a la muntanya.

En el llibre El carrer de les camèlies és Cosme qui pateix aquesta malaltia, el lector ho descobreix quan la Cecília es comença en fixar-se en l'anell que porta posat, que era de la seva mare, i que no se'l vol treure mai. Seguidament, quan en Cosme li compra un vestit a la Cecília que li recorda a la seva mare.

Capítol XXIII
"En Cosme duia un anell que no es treia ni per rentar-se ni per dormir: una rotllana d'or amb brillants i robins, l'un al costat de l'altre. A la banda de dintre l'or s'havia gastat i era bastant prim. Em va dir que aquell anell era tot el que tenia de la seva mare."

"Em va treure el cor de vidre de la cadena i m'hi va posar un medalló d'or i d'alabastre que figurava el cap d'una senyora de l'any de la nana, amb tres rosetes en un costat dels cabells tot tirabuixons, pentinats enlaire i damunt del pentinat, aguantada no sé com, hi duia una gran barca amb tot de veles fent prestatge."


1 comentari: