dilluns, 24 de novembre del 2014

POQUES MARES, MENYS NENS

Aquesta notícia ha estat redactada per Virtudes Pérez al diari El Punt Avui el dia 30/10/14 a la secció de Societat.

La davallada de la natalitat dels últims cinc anys és conseqüència dels pocs naixements dels anys 80. L'any 2013 va haver-hi una disminució del 7,3% i va ser el cinquè any de reducció consecutiva.
Al 1975 va haver-hi 112.000 nens i nenes a Catalunya, i es va anomenar la generació del baby boom. A partir d'aquest any va començar a disminuir molt fins el 1995. Des de mitjans dels anys 90 fins el 2008 la natalitat va augmentar gràcies a la immigració i a l'augment de dones fèrtils.

Es diu que l'any 2015 moriran més persones que no pas en naixeran. No ho destaquen com un fet negatiu, si no que és alguna cosa bona ja que molta gent ha arribat a vell.
Els demògrafs, des d'aquesta perspectiva, diuen que l'Estat s'hauria de preocupar perquè les dones tinguin els fills que vulguin tenir i també perquè cap persona mori pel camí.

MARC I MARTINA, ELS NOMS MÉS POSATS

Marc continua sent el nom més posat a Catalunya mentre que en les noies Martina ha desbancat a Júlia en el rànquing.

En les noies Martina és una novetat, però n'hi ha d'altres tres noms entre els 25 primers de noies, com el de Valentina, Valeria i Nora que han desplaçat els d'Irene, Anna i Laura.
En els nois, Lucas i Roc han substituït Roger i Víctor. 

El nom de Marc ha estat el més comú del territori, excepte a les comarques centrals, on el més posat és Martí (igual que el 2012). Martina, és el més freqüent a l'àmbit metropolità, al camp de Tarragona, les comarques centrals i al Penedès. A les comarques gironines és Jùlia. 

La llista dels nomes més posats és la següent:

Nenes
1- Martina                6- Carla
2- Júlia/Julia            7- Lucía
3- Laia                     8- Aina
4- Paula                   9- Emma
5- Maria/ María        10- Noa

Nens
1- Marc                   6- Pau
2- Pol                     7- Hugo
3- Biel                    8- Jan
4- Àlex/ Alex           9- Arnau
5- Eric                   10- Martí


He triat aquesta notícia perquè la trobo molt interessant i és una cosa que m'ha cridat l'atencó, sobretot en la part que he explicat que es diu que el 2015 moriran més persones que no pas en naixeran. 

1 comentari: